8 másodpercet fotóztam egy esküvőn

»

Felfelé kerekítve ennyi. Ebben a cikkben szeretném megmutatni, hogy egy fotósorozat elkészítéséhez milyen eszközök és folyamatok kellenek. Mennyi mindenre kell gondolni pár kép elkészítése előtt, közben és persze még utána is.

Miként jött ki a 8 másodperc? Olvass tovább és kiderül.

 

Valójában a fotós munkájának kb. 20 százalékát teszi ki maga a képek készítése. A többi tevékenység, előtte és utána a következő nagy részekre osztható:

 

Tanulás
A fotós felkészül és felkészíti magát a fotózásra. Tanul, gyakorol, rutint szerez. Iskolába jár, oktatási anyagokat néz és olvas, valamint az új és eddig megtanult technikákat gyakorolja, finomítja azért, hogy a fotózáson már csak elővegye az alapokat és a megfelelő rutinnal az adott helyzethez igazítsa.

 

 

Marketing
Kedves Olvasó! Valószínű Te is ennek a tevékenységnek a következményeképpen kerültél ide. Hiába készít valaki jó fotókat, ha az nem jut el a (cél)közönséghez. Senki sem szeretne a fióknak fényképezni, ezért weboldalt kell szerkesztenünk, Facebook oldalt kell karban tartanunk, Instagramra posztolunk és minden nap azon gondolkodunk, hogy miként tegyük vonzóvá azt amit csinálunk.

 

 

Kapcsolattartás
Van úgy, hogy naponta több 10 e-mailre kell válaszolnunk. Minden válasznak átgondoltnak, kedvesnek és lényegre törőnek kell lennie. Ezért a napi levelezés is hosszú perceket, akár órákat is elvisz a napból.

 


Utómunka
Talán ez az a dolog, amit annyira sokan alábecsülnek. Ekkor jönnek a "Áh, tudom, hogy te fotosop bajnok vagy..." és a "Mi az neked, hát pikk-pakk megcsináltad a múltkor is..." mondatok.
Nem így van. Az utómunka (nem retusálás) az ugyanolyan fontos a digitális világban, mint maga a fotózás. És ezt is tanulni kell.
Bár a képet lehetőleg közel a végleges állapothoz kell elkészíteni a helyszínen, a fényképezőgép nem úgy lát, mint az emberi szem. Ilyenkor igazítani kell.
És igen, a fotós is téved. Picit ferde lesz, néha bent marad valami a háttérben, olyankor sajnos többet kell dolgozni egy képen. Viszont - hogy visszautaljak az első pontra -, tanulni és rutint kell szerezni azért, hogy az utómunka során is időt tudjunk spórolni. Nem beszélve arról, hogy az utómunka sem csodaszer. Ha egy például fotó nem éles, azt már nem menti meg semmi.

 

 

Hogy mi volt a 8 másodperc a címben? A esküvőn exponált fotók elkészítési idejének összege. Kiszámoltam, hogy egy esküvőn a fotók zárideje mennyi időt tesz ki. 7,87 másodperc. A kezdetektől a menyasszonytánc végéig.
Sarkítás ugyan, de belátható, hogy ha szigorúan a képek készítési idejével számolnánk egy esküvőt, akkor naponta akár több százat is le tudnánk fotózni. :)

Mégis kell hozzá a fotóstól az az összes dolog, amit feljebb írtam, valamint minden érzelem, szervezés, energia az esküvői résztvevőktől is.

Így áll össze a kép, így lesz digitális adathalmaz helyett örök emlék. Az, amit fotónak hívunk.

 


 

Ilyen fotókat szeretnél Te is?