Fotók a bezártság alatt

»

Mostanában egy új magatartásformát kellett megszoknunk és mi fotósok - ha mondhatom -, duplán éreztük ezt meg. Nem csak saját, de az ügyfelek bezártságát is meg kellett tapasztalnunk. A kijárási korlátozás miatt nem lehetett úgy portrékat, páros fotózásokat lebonyolítani, mint korábban. De egy fotós dolga az is, hogy dokumentálja, ami körülötte történik, hogy azt később az utókornak is el tudja mesélni képekben.

A korlátozások ideje alatt, a szabályok maximális betartásával én is dokumentáltam a környezetemet. Később, még egy kismama fotózás is belefért. Ezeket szeretném most megmutatni Nektek.

 

A borítókép Tihanyban készült egy viszonylag meleg, napos délelőttön. Fontos az időpont, mert talán hajnalban normális lenne az emberek hiánya, de 10 óra körül, tavasszal ez igazán különleges látvány.

A következő képeken sem vártam meg, míg kiürül az utca. Madárcsicsergés és csend tartozik ehhez a képekhez. Emberi zaj nélkül.

 

 

 

 

De természetesen a természet nem állt meg, így a tavasz elkezdődött. A virágokkal vidám hangulatú fotókat is készítettem.

 

 

 

 

De az utca tényleg üres volt...

 

 

 

 

Balatonfüreden is hasonló látvány volt a járvány következtében kiürült utcák. Az emberek tényleg csak a legszükségesebb esetben mozdultak ki otthonról.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Néhány portré is lencsevégre akadt. Nagy távolságból, teleobjektívvel fotóztam, így nem volt fertőzésveszély. Különösen fontos ez, ha babaváró fotózásról van szó, mert ott már nagyobb a kockázat. De a baba nem vár, a természet nem áll meg, ahogy ezt korábban is említettem. Vikivel, Attilával és a pockalakóval egy szép erdőben készítettünk képeket.

 

 

 

 

Ahogy az a Facebook oldalamon is írtam, büszke vagyok a szüleimre, akik idős koruk miatt azóta nem mozdultak ki otthonról. Többek közt én gondoskodom arról, hogy mindenük meglegyen. Apukám szakállat növesztett az első két-hétben és a levágás előtt azért azt is megörökítettük. Anyukám nem szeretett volna a lencse elé állni, ezért most csak a virágait mutatom meg. :)

 

 

 

 

 

Végül egy veszprémi kép a korlátozások enyhítése után, amiben Herend és még egy pici Budapest is benne van. :)

 

 

A cikkben néhány tőlem nem megszokott képet is láthattatok. Ott a fotók különlegességét nem igazán a jól komponáltság, hanem a mondanivaló, a dokumentáció jelleg adja.

Vigyázzatok magatokra továbbra is! Végül egy mondat, amit olyan jól sikerült megfogalmaznom, hogy mások is átvették:

"Olyan korban élünk, ahol a technika lehetővé teszi a magány elkerülését. Éljetek a kor lehetőségeivel és akkor megérhetjük még más korok lehetőségeit is!"

#covid19 #maradjotthon

Ilyen fotókat szeretnél Te is?