6 kérdés-válasz:Képek megmentése

»

Fura dolognak tűnhet erről beszélni egy fotós honlapon, de a mai digitális világban nagyon fontos kérdés az eseményekről készült képek védelme, tárolása hosszú távon.

A következőkben 6 kérdés-válasz keretében megpróbálom összefoglalni miként vigyázhatunk a képeinkre úgy, hogy azt évekkel később is megnézhessük.

Lehet, hogy ez egy kicsit száraz téma, de hidd el, nagyon fontos hogy ne vesszenek el az emlékek.

 

Mi az alapvető módszer a digitális képeink megmentésére, tárolására?

Ami egy helyen van meg az nincs meg. Mivel digitális adatról van szó, az elsődleges módszer informatikai megoldásokban rejlik. A képeket több és több fajta adathordozóra - pendrive, SSD, winchester/HDD -, érdemes lemásolni, majd ezeket akár földrajzilag távol eső helyen - unokatestvér, nagymama háza, felhő -, tárolni.

 

Ha biztosra szeretnék menni, mit tehetek még?

Érdemes a kedvenceket, legjobbakat - ha nem az összeset -, előhívatni és papírképként tárolni egy száraz, sötét helyen, vagy albumban. Javasolni szoktam, hogy ezt akár a telefonról lementett képekkel is érdemes megcsinálni.
Nagy örömet tud okozni, amikor egy-egy pakolás közben az ember megtalálja a képeket és jó pár 10 percre elidőzik felettük. Ezért az élményért is érdemes előhívatni a képeket. Különben is, hiába élünk digitális világban, véleményem szerint a fénykép még mindig papíron adja a legjobb élményt.

 

Te, mint fotós hogy csinálod?

Én már az exponálás pillanatában igyekszem a képek épségéről gondoskoni, így a fényképezőgépem duplán menti a képeket az memóriakártyára kép elkészülésekor. Ezután én is a fenti módszereket alkalmazom, a képeket különböző adathordozókon és földrajzilag távoleső helyen tárolom a feldolgozás során és az archiválás után is. Így minimálisra csökkentem az adatvesztést eszközmeghibásodás esetén.

 

Mit tehetek, ha már bekövetkezett a baj?

Ha én készítettem a képedet, akkor van egy jó hírem. A képeket újra oda tudom adni Neked/Nektek.
Ha a képek tárolója (pendrive, winchester, SSD) sérült meg, akkor a legfontosabb az, hogy ne próbáld meg megjavítani, azonnal fordulj egy adatmentő céghez. Ők biztosan tudnak segíteni.
Ha véletlenül letörölted, akkor sajnos nagyon kevés az esély a visszállításra. Mindenesetre kérdezz meg egy szakembert, hátha van mégis valami módszer...

 

Elkérhetjük tőled is még egyszer a képeket?

Igen. :) Azt tervezem, hogy amíg élek az összes átadott fénykép archiválva lesz biztonságos módon. Ezért nagy valószínűséggel a Te/Ti képeiteket is újra át tudom adni.

 

Mélyebben érdekel a téma, tudnál még mesélni?

Az eredeti szakmám Mérnök Informatikus és ez a téma különösen érdekel a szakmán belül. Ennek kapcsán nemrég tartottam egy workshopot, amiről videofelvétel is készült. A kurzus megvásárolható és megtekinthető a Fotós Akadémia weblapján. 

https://fotosakademia.hu/products/course/eletmento-adattarolasi-technikak-fotosoknak

 

A cikksorozat részei:

Ilyen fotókat szeretnél Te is?